Tuesday, 25 January 2022

73rd Republic Day

Today's GK (25-01-22)

1.“Yogyata” mobile phone application was launched by ……….
[A]CommonServicesCenters(CSC)
[B]NationalGreenTribunal
[C]ElectionCommissionofIndia
[D] Supreme Court of India
Answer: A [Common Services Centers (CSC)]

2.Which state/UT launched India’s first District Good Governance Index (DGGI)?
[A]Kerala
[B]Jammu&Kashmir
[C]Goa
[D] Sikkim
Answer: B [Jammu & Kashmir]

3.“Sub-Mission on Agricultural Mechanization (SMAM)” is a scheme of which Union Ministry?
[A]MinistryofScienceandTechnology
[B]MinistryofAgricultureandFarmersWelfare
[C]MinistryofRuralDevelopment
[D] Ministry of Electronics and IT
Answer: B [Ministry of Agriculture and Farmers Welfare]

4.The World Bank has approved a loan of around Rs 1,000 crore for which Indian state Government?
[A]Odisha
[B]WestBengal
[C]AndhraPradesh
[D] Karnataka
Answer: B [West Bengal]

5.‘Spices Board’ is a regulatory and export promotion agency under which Ministry?
[A]MinistryofAgricultureandFarmersWelfare
[B]MinistryofCommerceandIndustry
[C]MinistryofMSME
[D] Ministry of Tribal Affairs
Answer: B [Ministry of Commerce and Industry]

Monday, 24 January 2022

Today's GK (24-01-22)

1.Which country has organised the ‘Asia Ministerial Conference on Tiger Conservation’?
[A]India
[B]Malaysia
[C]UK
[D] Sri Lanka
Answer: B [Malaysia]

2.Which Union Ministry launched the “Koyla Darpan” portal?
[A]MinistryofSteel
[B]MinistryofCoal
[C]MinistryofPower
[D] Ministry of Rural Development
Answer: B [Ministry of Coal]

3.The UN General Assembly approves the resolution sponsored by which country, condemning Holocaust denial?
[A]USA
[B]Russia
[C]Israel
[D] India
Answer: C [Israel]

4.Ayesha Malik became the first-ever woman judge of the Supreme Court of which country?
[A]Israel
[B]Pakistan
[C]Afghanistan
[D] Bangladesh
Answer: B [Pakistan]

5.Which state government launched the ‘Streetscaping and Beautification of Roads’ project on the lines of European Cities?
[A]Odisha
[B]Telangana
[C]Delhi
[D] Goa
Answer: C [Delhi]

Friday, 21 January 2022

Today's GK (21-1-22)

1.Which Indian has been roped in as the Ambassador for ICANN-supported Universal Acceptance Steering Group?
[A]VijayShekharSharma
[B]SachinBansal
[C]BhavishAggarwal
[D] Deepinder Goyal
Answer: A [Vijay Shekhar Sharma]

2.Dimitar Kovacevski is the new Prime Minister of which country?
[A]Greece
[B]NorthMacedonia
[C]Egypt
[D] Argentina
Answer: B [North Macedonia]

3.Which Indian state has joined hands with the World Food Programme (WFP) to improve food security of farmers?
[A]TamilNadu
[B]Odisha
[C]Telangana
[D] Assam
Answer: B [Odisha]

4.Roberta Metsola is the youngest President of which multilateral institution?
[A]EuropeanParliament
[B]UNESCO
[C]UNICEF
[D] World Bank
Answer: A [European Parliament]

5.Which country initiated the ‘Coalition for Disaster Resilient Infrastructure’?
[A]USA
[B]UK
[C]India
[D] China
Answer: C [India]

Thursday, 20 January 2022

Today's GK (20-1-22)

1.Which country proposed ‘P3 (Pro-Planet People) movement’ during the WEFDavosAgenda2022?
[A]USA
[B]Russia
[C]India
[D]UK
Answer: C [India]

2.Senior bureaucrat Vikram Dev Dutt is the new Chairman & Managing Directorofwhichorganisation?
[A]AirIndia
[B]LifeInsuranceCorporation
[C]CentralElectronicsLimited
[D]BharatSancharNigamLtd
Answer: A [Air India]

3.Which Union Ministry launched the ‘Climate Hazards and Vulnerability AtlasofIndia’?
[A]MinistryofScienceandTechnology
[B]MinistryofEarthSciences
[C]MinistryofEnvironment,ForestandClimateChange
[D]MinistryofHousingandUrbanAffairs
Answer: B [Ministry of Earth Sciences]

4.Which Tennis star was deported from Australia, after his unvaccinated status?
[A]RafaelNadal
[B]NovakDjokovic
[C]RogerFederer
[D]DaniilMedvedev
Answer: B [Novak Djokovic]

5.What is the name of the phenomenon that describes record numbers of peopleleavingtheirjobsduringtheCovidpandemic?
[A]PandemicQuit
[B]ThePandemicResignation
[C]TheGreatResignation
[D]ThePandemicBrunt
Answer: C [The Great Resignation]