Friday, 22 April 2022

Today's GK (22-04-22)

1.Which company delivered the scorpene-class submarine- INS – Vagsheer to the Indian Navy?
[A]DefenceResearchandDevelopmentOrganisation
[B]MazagonDock
[C]GoaShipbuilders
[D] Hindustan Aeronautical Ltd
Answer: B [Mazagon Dock]

2.Which city is the host of the ‘Global Ayush Investment and Innovation Summit 2022’?
[A]Varanasi
[B]Kochi
[C]Gandhinagar
[D] Shimla
Answer: C [Gandhinagar]

3.India’s first pure green hydrogen plant has been commissioned in which state?
[A]Gujarat
[B]Assam
[C]WestBengal
[D] Odisha
Answer: B [Assam]

4.After Bhutan and Singapore, NPCI has expanded to which country, to offer UPI-based payments?
[A]SriLanka
[B]Nepal
[C]UAE
[D] Bangladesh
Answer: C [UAE]

5.Ariosoma indicum, which was seen in the news, belongs to which species
[A]Turtle
[B]Frog
[C]Eel
[D] Gecko
Answer: C [Eel]

Thursday, 21 April 2022

Today's GK(21-04-22)

1.What is the food-grain production target announced for crop year 2022-23?
[A]278milliontonnes
[B]328milliontonnes
[C]378milliontonnes
[D] 428 million tonnes
Answer: B [328 million tonnes] ]

2.‘National Apprenticeship Mela’ has been organised under which mission?
[A]PMRozgarYojana
[B]SkillIndia
[C]MakeinIndia
[D] Start up India
Answer: B [Skill India] ]

3.Which state launched its ‘Space Tech’ Framework and hosted the launch event on Metaverse?
[A]Maharashtra
[B]Telangana
[C]Gujarat
[D] Kerala
Answer: B [Telangana] ]

4.Which Indian Armed Force organises the National Level Pollution Response Exercise- NATPOLREX?
[A]IndianArmy
[B]IndianNavy
[C]IndianAirForce
[D] Indian Coast Guard
Answer: D [Indian Coast Guard] ]

5.Which Union Ministry hosted the ‘National Metallurgist Award 2021’ event?
[A]MinistryofScienceandTechnology
[B]MinistryofSteel
[C]MinistryofMSME
[D] Ministry of Commerce and Industry
Answer: B [Ministry of Steel] ]

Wednesday, 20 April 2022

Today's GK (20-04-22)

1.East Timor, which was seen in the news, was recognised by the UN in which year?
[A]1982
[B]1992
[C]2002
[D] 2012
Answer: C [2002]

2.Al-Aqsa Mosque, sometimes seen in the news, is located in which city?
[A]Rome
[B]Jerusalem
[C]Riyadh
[D] Muscat
Answer: B [Jerusalem]

3.Who is the first officer from the Corps of Engineers to become Chief of Army Staff (COAS) of India?
[A]LGBipinRawat
[B]LGMMNaravane
[C]LGManojPande
[D] LG Bikram Singh
Answer: C [LG Manoj Pande]

4.‘Mugger’, which was seen in the news, is the name of which species?
[A]Snake
[B]Crocodile
[C]Turtle
[D] Gecko
Answer: B [Crocodile]

5.Where is the ‘WHO Global Centre for Traditional Medicine (GCTM)’ located in India?
[A]Mumbai
[B]Varanasi
[C]Jamnagar
[D] Kochi
Answer: C [Jamnagar]

Tuesday, 19 April 2022

Today's GK (19-04-22)

1.Samia Suluhu Hassan, who was seen in the news recently, is the first female President of which country?
[A]SouthAfrica
[B]Tanzania
[C]Libya
[D] Egypt
Answer: B [Tanzania]

2.As per the World Bank, what is the daily expense limit below which a person is classified to be in Extreme Poverty?
[A]USD1.90
[B]USD2.50
[C]USD3.20
[D] USD 5.00
Answer: A [USD 1.90]

3.Which Union Ministry organises ‘Block Level Health Melas’ at more than 1 lakh Ayushman Bharat-Health and Wellness Centres?
[A]MinistryofWomenandChildDevelopment
[B]MinistryofHealth
[C]MinistryofSocialJusticeandEmpowerment
[D] Ministry of Education
Answer: B [Ministry of Health]

4.Which country is the host of International Water Week- Water Convention 2022?
[A]India
[B]Singapore
[C]Nepal
[D] Bangladesh
Answer: B [Singapore]

5.Pravind Kumar Jugnauth, who was seen in the news, is the Prime Minister of which country?
[A]SriLanka
[B]Mauritius
[C]Maldives
[D] Malaysia
Answer: B [Mauritius]

Monday, 18 April 2022

Today's GK (18-04-2022)

1.Which is the first state to develop Migration tracking system (MTS) application?
[A]Bihar
[B]Gujarat
[C]Maharashtra
[D] Uttar Pradesh
Answer: C [Maharashtra]

2.‘Export Promotion Capital Goods (EPCG) scheme’ is associated with which Union Ministry?
[A]MinistryofMSME
[B]MinistryofCommerceMinistry
[C]MinistryofExternalAffairs
[D] Ministry of Finance
Answer: B [Ministry of Commerce Ministry]

3.‘Poison Bill’, which was seen in the news, is associated with which field?
[A]PharmaceuticalIndustry
[B]FoodSafety
[C]AcquisitionofCompany
[D] Virology
Answer: C [Acquisition of Company]

4.Which state has announced to celebrate the birth anniversary of Siddalinga Swami as ‘Integration Day’?
[A]UttarPradesh
[B]Gujarat
[C]Karnataka
[D] Haryana
Answer: C [Karnataka]

5.Research Designs and Standards Organisation (RDSO) functions under which organisation?
[A]SRO
[B]DRDO
[C]IndianRailways
[D] Indian Air Force
Answer: C [Indian Railways]

Monday, 11 April 2022

ToDay's GK (11-04-22)

1.What is the real Gross Domestic Product (GDP) growth projection for 2022-23, as per RBI’s Monetary Policy April 2022?
[A]9.5perent
[B]8.1percent
[C]7.2percent
[D] 6.9 per cent
Answer: C [7.2 per cent]

2.Which is the nodal agency to implement the Ayushman Bharat -Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY)?
[A]NationalMedicalCommission
[B]MedicalCouncilofIndia
[C]NationalHealthAuthority
[D] AIIMS
Answer: C [National Health Authority]

3.Which institution recently launched the ‘AVSAR’ scheme?
[A]AirportsAuthorityofIndia
[B]ReserveBankofIndia
[C]SupremeCourtofIndia
[D] Election Commission of India
Answer: A [Airports Authority of India]

4.Who is the head of the ‘Animation, visual effects, gaming and comic (AVGC) Promotion’ Task Force?
[A]SecretaryofMinistryofInformation&Broadcasting
[B]MinisterofElectronicsandIT
[C]MinisterofCommerceandIndustry
[D] Secretary of Electronics and IT
Answer: A [Secretary of Ministry of Information & Broadcasting]

5.Which organisation launched the first fully private astronaut mission to the International Space Station?
[A]NASA
[B]ISRO
[C]SpaceX
[D] ESA
Answer: C [SpaceX]

Saturday, 9 April 2022

Today's GK (09-04-22)

1.Who is the chairperson of the advisory committee to guide the Semiconductor mission?
[A]NandanNilekani
[B]AshwiniVaishnaw
[C]SundarPichai
[D] Satya Nadella
Answer: B [Ashwini Vaishnaw]

2.Which is the first state/UT has to include e-Cycles in its Electric Vehicle (EV) Policy?
[A]Telangana
[B]NewDelhi
[C]Gujarat
[D] Odisha
Answer: B [New Delhi]

3.‘Exo-planet K2-2016-BLG-0005Lb’, which has been recently found, is a near-identical twin of which planet?
[A]Saturn
[B]Jupiter
[C]Mars
[D] Neptune
Answer: B [Jupiter]

4.As per the recent study of CEEW, which state had the highest number of forest fire incidences in the last two decades?
[A]Rajasthan
[B]Mizoram
[C]WestBengal
[D] Arunachal Pradesh
Answer: B [Mizoram]

5.What is the Repo rate after the Monetary Policy Committee (MPC) meeting held in April 2022?
[A]4.50%
[B]4.25%
[C]4.00%
[D] 3.75 %
Correct Answer: C [4.00 %]

Friday, 8 April 2022

Library Orientation Programme (04-04-2022 to 08-04-2022)

Today's GK(08-04-22)

1.As per the Asian Development Outlook (ADO) 2022, what is the estimated growth rate of India in 2023-24?
[A]10.5%
[B]9%
[C]8%
[D] 6.5%
Answer: C [8%]

2.What is the theme of the ‘World Health Day’ in 2022?
[A]OurPlanet,OurHealth
[B]ClimateChangeMatters
[C]PersonalHygieneandPublicHygiene
[D] Take Care of You and Earth
Answer: A [Our Planet, Our Health]

3.Which institution released the ‘Braving the Storms: East Asia and Pacific Economic Update’ Report?
[A]InternationalMonetaryFund
[B]WorldBank
[C]AsianDevelopmentBank
[D] BRICS Bank
Answer: B [World Bank]

4.Which milestone has been achieved by India’s agricultural products export in the year 2021-22?
[A]USD10billion
[B]USD20billion
[C]USD50billion
[D] USD 100 billion
Answer: C [USD 50 billion]

5.The ‘One Health’ framework has been launched as a pilot project in which state?
[A]Uttarakhand
[B]Gujarat
[C]Goa
[D] Haryana
Answer: A [Uttarakhand]

Thursday, 7 April 2022

Today's GK (07-04-22)

1.‘Prakriti’, which was recently launched, is mascot to create awareness on which field?
[A]Plasticpollution
[B]GenderEquality
[C]LGBTQRights
[D] Skill Development
Answer: A [Plastic pollution]

2.As per the update of World Health Organization’s air quality database, what percentage of the world breathes unhealthy air?
[A]25
[B]49
[C]75
[D] 99
Answer: D [99]

3.Which country has started a pilot project to produce ‘Green’ Steel by burning hydrogen?
[A]Australia
[B]Sweden
[C]Poland
[D] Italy
Answer: B [Sweden]

4.The Blue Nile River, which was seen in the news, originates in which country?
[A]Ethiopia
[B]Chile
[C]Mexico
[D] South Africa
Answer: A [Ethiopia]

5.‘Wagner Group’, is a private military company of which country?
[A]USA
[B]Russia
[C]Germany
[D] China
Answer: B [Russia]

Wednesday, 6 April 2022

TODAY'S GK(06-04-22)

1.What is the theme of the ‘National Maritime Day’ 2022?
[A]InternationaltradeandEconomy
[B]SustainableShippingbeyondCovid-19
[C]GratitudetowardsNavy
[D] Atmanirbhar Maritime Force
Answer: B [Sustainable Shipping beyond Covid-19]

2.Which Union Ministry oversees the ‘Stand Up India Scheme’?
[A]MinistryofMSME
[B]MinistryofFinance
[C]MinistryofCommerceandIndustry
[D] Ministry of Science and Technology
Answer: B [Ministry of Finance]

3.Gangaur Festival is predominantly celebrated in which Indian state?
[A]Karnataka
[B]Rajasthan
[C]Punjab
[D] West Bengal
Answer: B [Rajasthan]

4.Who has been appointed as the new Foreign Secretary of India?
[A]VinayMohanKwatra
[B]RudrendraTandon
[C]DineshBhatia
[D] Santosh Jha
Answer: A [Vinay Mohan Kwatra]

5.Ricky Kej and Falguni Shah are the recent winners of which award?
[A]AcademyAwards
[B]GrammyAwards
[C]PritzkerArchitecturePrize
[D] Abel Prize
Answer: B [Grammy Awards]

Friday, 1 April 2022

Today's GK (01-04-22)

1.‘Raising and Accelerating MSME Performance’ (RAMP) is supported by which global institution?
[A]InternationalMonetaryFund
[B]WorldBank
[C]UNICEF
[D] World Economic Forum
Answer: B [World Bank] ]

2.Which section of Railways has completed 100 per cent electrification across the zone?
[A]KonkanRailway
[B]NorthEastFrontierRailway
[C]EastCoastRailway
[D] South Central Railway
Answer: A [Konkan Railway] ]

3.Kaziranga National Park is located along which Indian River?
[A]Ganga
[B]Yamuna
[C]Brahmaputra
[D] Sutlej
Answer: C [Brahmaputra] ]

4.Which bank acquired the Indian consumer banking businesses of Citibank?
[A]HDFCBank
[B]AxisBank
[C]ICICIBank
[D] Yes Bank
Answer: B [Axis Bank] ]

5.The Lok Sabha passed a bill to merge three municipal corporations of which city into a single entity?
[A]Mumbai
[B]Delhi
[C]Kolkata
[D] Chennai
Answer: B [Delhi] ]

Thursday, 31 March 2022

Today's GK (31-03-22)

1.‘Le Corbusier’s Edict’ which was seen in the news recently, is associated with which Indian city?
[A]Mumbai
[B]NewDelhi
[C]Chandigarh
[D] Puducherry
Answer: C [Chandigarh]

2.Sariska Tiger Reserve, which was seen in the news, is located in which state?
[A]Bihar
[B]Rajasthan
[C]MadhyaPradesh
[D] Kerala
Answer: B [Rajasthan]

3.‘Jal Shakti Abhiyan: Catch the Rain’ campaign was first launched in which year?
[A]2015
[B]2017
[C]2021
[D] 2022
Answer: C [2021]

4.The ‘Great Wall of India’ and the second-longest wall of the world is located in which state/UT?
[A]WestBengal
[B]Rajasthan
[C]Maharashtra
[D] Gujarat
Answer: B [Rajasthan]

5.What is the name of the portal, in which central sector and centrally sponsored schemes are on-boarded to ensure Direct Benefit Transfer?
[A]DBTBharatPortal
[B]AtmanirbharDBTPortal
[C]PradhanMantriDBTPortal
[D] Amrit Kaal DBT Portal
Answer: A [DBT Bharat Portal]

Wednesday, 30 March 2022

Today's GK (30-03-22)

1.As per the Final Estimates of 2020-21 of Area and Production of Horticultural Crops, what was the total production in 2020-21?
[A]134.60MillionTonne
[B]234.60MillionTonne
[C]334.60MillionTonne
[D] 434.60 Million Tonne
Answer: C [334.60 Million Tonne]

2.Which country recently approved a bill to provide USD 52 billion in subsidies for semiconductor chips manufacturing?
[A]Russia
[B]USA
[C]UK
[D] Germany
Answer: B [USA]

3.Jingkieng Jri: Living Root Bridges, which were seen in the news recently, are situated in which state?
[A]Assam
[B]Sikkim
[C]Meghalaya
[D] Jammu and Kashmir
Answer: C [Meghalaya]

4.‘Indian Agriculture towards 2030’ book was launched by NITI Aayog along with which institution?
[A]UNEP
[B]FAO
[C]NABARD
[D] ICAR
Answer: B [FAO]

5.Rushikulya beach, which is known for mass nesting of endangered Olive Ridley turtles, is located in which state?
[A]Maharashtra
[B]Odisha
[C]TamilNadu
[D] Andhra Pradesh
Answer: B [Odisha]